29 Aralık 2014 Pazartesi

ERKEKLERDE SAÇ DÖKÜLMESİ VE SEBEPLERİ

 Erkekler için dış görünümlerinde en çok sorun ettikleri değişikliklerin başında saç dökülmesi gelmektedir. Saç çizgisinin belirli bir yaştan sonra geriye doğru kayması ve M şeklinde kendini gösteren erkek tipi saç dökülmesi doğru bakım ve doğru ürün seçimi ile yavaşlatılabilir. Bu yazımızda erkek tipi saç dökülmesi nedenleri ve saç dökülmesini yavaşlatacak yöntemler hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

 Erkek tipi saç dökülmesi saç köklerinin zaman içinde zayıflayarak yeni saç üretimini durdurması sonucunda oluşmaktadır. Saç köklerinin zayıflamasının başlıca nedeni kalıtımsal özelliklerdir. Ailenizde kellik ya da saç dökülmesi yaşayan akrabalarınız varsa saç dökülmesi sizin için de ilerleyen yaşlarda sorun olabilir. Diğer nedenler arasında düzensiz saç bakımı, hava kirliliği, stres ve kötü beslenme alışkanlıkları sayılabilir. Ayrıca testesteron düzeyindeki farklılıklar da, bazı erkeklerde saç dökülmesi görülürken diğerlerinde böyle bir sorunun olmamasının sebeplerinden biridir.
 Saç dökülmesi ile karşılaşan erkeklerde durumu oluruna bırakmak bir seçenektir. Ancak saçlarınızı eski haline getirmek için bir kaç çözüm yolu bulunmaktadır. Saç dökülmesini yavaşlatan kozmetik serumlar ve şampuanlar, saç bakım maskeleri, organik saç bakım ürünleri haricinde saç ekimi ve saç nakli gibi cerrahi müdahaleler ile saçın açılan kısımları kapatılabilir.
 Tüm dünyada erkeklerin yaklaşık % 65’i saç dökülmesi sorunu yaşıyor. Ayrıca yapılan bilimsel çalışmalar sonucu edinilen bilgilere göre özellikle alın bölgesinde saç dökülmesi yaşayan erkeklerde kalp krizi riskinin, dökülmeyenlere oranla %9 ile %20 arasında değişen oranlarda arttığı gözlemlenmiştir.
 Dökülen saçların yerine yenilerinin çıkması ve yeni saç kökleri oluşturulması bazı ilaç ve kozmetik ürünlerle belirli oranlarda gerçekleştirilebilmektedir. Fakat bu ürünler ve doğal kürler ile saçların tekrar çıkmasını sağlamak uzun zamanda gerçekleşebilen ve herhangi bir garantisi olmayan uygulamalardır. Saç köklerinin azaldığı bölgelerde daha hızlı sonuç almak istiyorsanız saç nakli tedavisini deneyebilirsiniz. Saç nakli cerrahi bir müdahale olup saç nakli uygulaması sırasında vücudunuzun başka bölgelerinden alınan kıl kökleri kafa derinize nakledilmektedir. Cerrahi bir operasyon olduğu için saç nakli belli riskleri de beraberinde getirmektedir. Bu risklerin neler olduğu konusunda bir doktorla görüşüp gerekli aldıktan sonra saç nakli operasyonuna karar vermeniz daha yararlı olacaktır.
 Bu zahmetli yöntemlere, pahalı cerrahi operasyonlara, kozmetik ürünlere yönelmeden önce doğal ve organik ürünlerle düzenli olarak saç bakımı yapmanız saçlarınızın dökülmesini geciktirecek veya engelleyecektir. Saçlarınız için beslenmenize özen gösterirseniz alacağınız, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller saçlarınızın dışında cildinize ve genel sağlığınıza da iyi gelecektir.
 Sigara, alkol, aşırı çay ve kahve tüketimi, hazır gıdalar, düzensiz beslenme, düzensiz uyku gibi olumsuz faktörler saçların erken zamanda dökülmeye başlamasına neden olmaktadır. Günlük yaşamın getirdiği stres sürekli olursa ve bu stresi azaltacak aktiviteler de bulunmazsanız yine saç dökülmesi sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Ani ve yoğun duygusal travmalar sonrasında da büyük oranda saç kaybı meydana gelebilmektedir.
 Eğer saçlarınız genetik nedenlerden ötürü dökülüyorsa bunu tamamen durdurmanın ve dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasını sağlamanın bir yolu henüz bulunmamaktadır. Doğal ürünler ile düzenli olarak yapacağınız saç bakımı ile bu süreci yavaşlatabilir ve var olan saçlarınızın daha sağlıklı görünmesini sağlayabilirsiniz. Saç nakli gibi cerrahi yöntemler ise bu konuda gerçekten kendinizi rahatsız hissediyorsanız ve saç dökülmesi sizin için büyük bir problemse başvurulacak tedaviler olarak değerlendirilmelidir. Çünkü bu uygulamalar hem pahalı hem de eziyetli bir süreci beraberinde getirir.
 Yazımızın başında da söylediğimiz gibi tüm dünyada erkeklerin %65’inin saçları dökülmektedir. Yani bu sadece sizin yaşadığınız bir sorun değil. O yüzden bu halinizle barışarak hayatınıza devam etmek ve saç dökülmesini hayatınızın en büyük sorunu haline getirmemeniz de başka bir seçenektir.

NEMLENDİRİCİ YOĞURT MASKESİ


Nemlendirici Yoğurt Maskesi: Antioksidanlar bakımından zengin olan yoğurt saçta kullanıldığında etkili bir nemlendiricidir. Aynı zamanda saç derisini yumuşatarak varsa kaşıntı, kızarıklık gibi sorunları önler. Saçlarınız çok yağlıysa yoğurt maskesini düzenli olarak kullanarak yağı dengeleyebilir ve saçlarınıza doğal bir parlaklık verebilirsiniz.
İhtiyacınız olan malzemeler; 2-3 yemek kaşığı yağsız yoğurt, 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı bal.
Malzemeleri iyice karıştırdıktan sonra maskeyi önce saç derinize sonra saçlarınıza uygulayın. Uçları çok kırılıyorsa özellikle bu bölgelere sürdüğünüzden emin olun. Saçınızı şampuanlamadan önce maskeyi 15-20 dakika bekletin.
Saçın daha sağlıklı olmasını, kurumaması ve aşırı yağlanmamasını sağlamak için bir çözüm arıyorsanız yukarıdaki maskeleri deneyebilirsiniz. Son bir öneri; saçlarınızı her gün şampuanlamak hem saç derisini hem de saçınızı kurutur. 2-3 günde bir şampuanlarsanız saçın doğal yağı gereken nemi sağlayacaktır. Saçlarınız aşırı yağlıysa saç diplerindeki yağı azaltmak için kuru şampuan kullanabilirsiniz.

SAÇ ONARICI MUZ MASKESİ


Saçları Onaran Muz Maskesi: Potasyum bakımından en zengin meyvelerden biri olan muz bu özelliği ile yıpranmış saçları onarır ve saç köklerini besleyerek daha sağlıklı uzamasını teşvik eder. Ayrıca C vitaminiyle saç derisini besler ve yağ dengesini sağlar.

İhtiyacınız olan malzemeler; 2 adet muz, 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (badem yağı da olur), 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı bal.

Muzları ince dilimler halinde kestikten sonra büyük bir kaseye alın ve zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, balı ekleyerek iyice karıştırın. Karışımın kolay uygulanabilmesi için pürüzsüz kıvamda olması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için olgunlaşmış ve yumuşamış muzlar kullanabilirsiniz.
Hazırladığınız karışımı parmak uçlarınızla masaj yaparak saç derinize uygulayın. Daha sonra kalan karışımı tüm saçınıza sürün ve geniş dişli bir tarakla tarayın. Maskenin 20 dakika kadar saçınızda kalması yeterli olacaktır. Daha sonra hafif bir şampuan ve ılık suyla saçlarınızı temizleyebilirsiniz.

YILAN YAĞININ FAYDALARI

  Güzel görünmenin en önemli unsurlarından birisi kuşkusuz bakımlı ve canlı bir saça sahip olmaktır. Şampuanlar, kremler derken özellikle kadınlar saç bakımları için kozmetiklere danışmaktan geri kalmıyor. Birçok kadın daha parlak ve sağlıklı bir saç görünümü için yağların faydasını kullanıyor. Saçı besleyen ve koruyan önemli yağlardan biri de yılan yağı mucizesi! Yılan yağı piyasada daha çok aşina olduğumuz yağlara kıyasla, en az bilgiye sahip olunan yağdır. Çin su yılanının omega 3 yönünden zengin olduğunun ortaya konmasının ardından yılan yağı Çin’de sheyou ismiyle geleneksel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Özellikle geleneksel kullanımında ağrı kesici olarak oldukça yaygın kullanılmıştır. Günümüzde de hala sıklıkla kullanılmaya devam etmektedir.



  
  Ağrı kesme özelliği su yılanında bulunan enzimler sayesinde olmaktadır. Su yılanının Çin’de görülmesi ile yılan yağı üretilmeye başlanmıştır. ABD ve diğer ülkelerde bulunan yılanlarda su yılanında bulunan özellikler bulunmadığı için bu ülkeler tıbbi fayda sağlayan yağ üretiminde başarısız olmuşlardır. Bu nedenle Çin harici diğer ülkelerde yıllar boyunca yılan yağına negatif bir anlam yüklenmiş ve etkisiz bir ilaç olarak lanse edilmiştir.
Geleneksel olarak Çin’de elde edilen yılan yağı ağrılara iyi geldiği gibi, eklemlerde iltihap ve kireçlenme önleyici bir özelliğe sahiptir. İçinde bulunan yüksek seviyede EPA asiti sayesinde iltihap söktürücü etki gösterir. Bu sayede vücutta ağrı kesici gibi çalışır, kanı inceltir ve bu etkisi ile teoride yüksek kan basıncını düşürdüğü öngörülmektedir. İçeriğinde bulunan asitlerin beyne de direk faydalı olduğu düşünüldüğü için yine teoride Alzheimer hastalığının da önlenmesini sağlayacağı öngörülmektedir.  Tüm bunların yanı sıra, yılan yağı vücutta bulunan yağ ile yer değiştirebildiği için nemlendirici olarak da iş görür. Bu da eczema hastalığı gibi deri hastalıklarının tedavisinde iyi gelmektedir. Bu nedenledir ki yılan yağı Çin’de eczanelerde satılmaktadır. Cilt hastalıkları için kullanmak isteyen hastaların öncelikle doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

Saça Faydaları ve Kullanımı

Yılan yağının alternatif tıpta yaygın olarak kullanılmasının yanı sıra ün kazanmasının diğer bir sırrı saç bakımında faydalı olmasıdır. Eski Mısır’da yılan yağı, diğer hayvanların yağlarıyla karıştırılmış (aslan, hipopotamus ve timsah yağlarıyla) ve kelliğe çözüm olarak kullanılmıştır. Kelliğe karşı kullanımının arkasında yine EPA asitinin etkinliği yatmaktadır.
Pek çok insanın en yaygın şikayetlerinden birisi olan saç dökülmesi ve dökülen saçların yerine yenisinin çıkmaması sorununa yılan yağı başarılı bir cevap olabilir. Saçın ana maddesinin keratin olması dolayısıyla saç bakımınızın etkili olmasını istiyorsanız saçı kökten etkileyecek çözümlere odaklı olmalısınız. Yılan yağı da saçı kökten güçlendiren, besleyen ve yeniden çıkmasını sağlayan, saç için oldukça faydalı bir yağ ve doğal bir mücadele aracıdır. Kimsayal kozmetiklerden daha etkili bir sonuç kazandıran yılan yağı,  saçı dökülmeye karşı korur. Dahası, yılan yağı kepekle ve saç dökülmesi ile mücadele konusunda da kullanılan bir araç olarak da bilinmektedir. Dolayısıyla, saçı fazla dökülen, kaybettiği saçın geri çıkmasını isteyen,  saçının daha sağlıklı ve hızlı uzamasını isteyenlerin başvurabileceği en faydalı yollardan birisi yılan yağı kullanmak olacaktır. Hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanımı tavsiye edilmektedir. Saçların sağlıklı görünüme ulaşması için yılan yağı kalıcı bir çözüm sağlayabilir.
Yağı direk saçınıza sürmekle birlikte yılan yağı özlü bir şampuan da kullanabilirsiniz. Eğer saçınız çok işlem görmüşse( aşırı ısı ya da soğuk) ve bu sebeple yıpranmışsa yılan yağını saçınıza direk uygulamanızda fayda var. Eğer başka yağlarla da karıştırıp kullanacaksanız, saç diplerinizden başlayarak yağı tüm saçınıza iyice yedirin. 20-30 dakika bekledikten sonra iyice durulayın. Ardından isterseniz saçınızı şampuanlayabilirsiniz. Kullandıktan sonra saçınızın nem kazandığını ve saç kuruluğuna iyi geldiğini göreceksiniz. Bu aynı zamanda saçları sıklıkla kopanlar için de iyi bir formuldür. Zayıf saçlar yerine daha hacimli ve kuvvetli saç tellerinin çıktığını göreceksiniz. Burda altını çizmek gerekirse, aile geçmişinde ırsi kellik ve saç dökülmesi probleminin olmaması durumunda yılan yağı etkili olmaktadır. Genetik olarak kellik gibi problemler mevcutsa yılan yağı saç çıkmasını mucizevi şekilde sağlayamayacaktır. Yılan yağını başka bir yağ ile karıştırmadan uygulamayı tercih ederseniz saçınızın özellikle dökülen yerlerine ve seyreklik ya da kuvvetsizlik gördüğünüz yerlerine 1-2 damla sürün. Haftada 3-4 kez olarak bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Damlattıktan sonra parmaklarınızla saç diplerinizi ovuşturarak yağın iyice emilmesini sağlamalısınız. Bekledikten sonra ılık su ve şampunla saçınızı iyice yıkayın. 1 ayın sonunda düzenli kullanmanız halinde saçlarınızın canlandığını göreceksiniz. Yılan yağının şimdiye kadarzararlı bir etkisi kaydedilmemiştir. Faydasını görme sürenize göre yağı kullanmaya devam edebilirsiniz.
Eğer bu yazının ardından saçınız için yılan yağı kullanmaya karar verirseniz en doğal içeriğe sahip ve diğer faydalı yağları da içeren (badem, avokado, susam, lavanta yağı, çam terebenti gibi) bir ürün seçmeniz daha etkili olacaktır. Yağların karışımından elde ettiğiniz bu yeni bakım rutininiz saçlarınıza oldukça iyi gelecek. Haftada en az 1 kez uygulayabilir, özellikle mevsim geçişlerinden etkilenen saçlarınızı koruyabilirsiniz.
Yağı nerden temin edeceğinize gelecek olursak, artık pek çok bitki ve bitkisel ürün satan aktarlarda yılan yağı bulmanız mümkün. Hatta bazı eczanelerde de satışı yapılıyor. Kimi aktarlar bahsettiğimiz yağ karışımını kendileri sizin için hazırlayabiliyorlar. Gerisi size kalmış..

SAÇINIZI GÜRLEŞTİRMEK İÇİN





 - Sarımsak yağı (Taşköprü sarımsağının yağını kullanırsanız kokmayacaktır.)

 - Çam yağı

 - Badem yağı

 - Havuç Yağı

 - Buğday yağı (Saçlarınızın yumuşak olması için )

HAZIRLANIŞI VE KULLANIM ŞEKLİ 


- Bütün yağları karıştırın.

- Her akşam yatmadan önce, 5-6 damla kadar karışımı, saç diplerinden geriye doğru 10-12 defa friksiyon yaparak, saç köklerine yedirin.

- Bu işlemi yaparken saç köklerini kırmamaya dikkat edin.

- Saçlarınıza bir bone sararak, sabaha kadar bekletin, sabah saçlarınızı yıkayın. Bu kür, 3 hafta uygulanacak.

- Bu 3 haftalık süre içinde saçlarınızda, bir miktar daha dökülme olabilir.

- Kür bittikten 3 ay sonra, saçlarınız artık dökülmeyecek, hatta ve hatta dökülenlerin yerine yenileri çıkarak gürleşecektir.

YUMUŞAK SAÇLAR İÇİN

1. TARİF
1: Saçınızı yıkadıktan sonra bira ile masaj yapın.
2: Durulamayın, bu saçınıza hacim verecektir.
Yumuşak Saçlar
2. TARİF
1: Biraz soğan ve lahanayı rendeleyin ve gece boyunca bekletin.
2: Parfüm, amla ya da Brahmi yağı katın.
3: Saçınıza uygulayın ve yarım saat sonra durulayın.

SAÇ SERUMU FAYDALARI

Saç Serumu

Saç Serumu, Herkesin, özellikle de bayanların en hassas olduğu konulardan birisidir saçlar. Bu sebeple, belki de güzellik uğruna, en çok para da saçlar için sarf edilmekte. İşte bu ürünlerden biri olan, saç serumunun görevi, yıpranmış, kırılmış ve yorgun saçları onarmak, pürüzsüz ve parlak bir görünüm kazandırmak.

Saç Serumu Nasıl Kullanılmalı, Kimler Kullanabilir?
Saç serumunun asıl görevi  saçları beslemek ve onarmaktır. Saçın gereksinimi olan keratin, vitamin ve benzerlerini geri kazandırdığı için saçın dökülmesini de engellemektedir. Birçok çeşidi bulunan saç serumları iyi, doğal ve kaliteli bir de şampuanla kombin edildiğinde uzun soluklu ve gerçekten sağlıklı saçların kazanılmasını sağlayabilir. Bugün iyi ve kaliteli bir saç serumu bulmak hiç de zor değil. Saçlara gereken vitamin ve nemi geri kazandıran saç serumları aslında bakımlı saçların olmazsa olmazlarından.Saç Serumu

Özellikle, saçın kırılmaması için nemli taranması gerektiği, gibi yanlış bilinen uygulamalar veya her gün uygulanan düzleştiriciler, maşa ve benzerleri saçları yoruyor ve ihtiyacı olan nemi kaybettiriyor. İşte bu noktada saçın yardıma gereksinimi oluyor.
Saçların kaybettiklerini geri kazandıran saç serumu her türlü saça uygulanabilmektedir. Aslında her ürünün farklı uygulama şekilleri bulunmakla birlikte genel itibariyle uygulama şekli şöyle; hafif nemli saçın diplerine kadar masaj yaparak yedirmek ve gerekirse bekletmek. 

Saç Serumunun Faydaları Nelerdir?
  • Saç dökülmesine faydalıdır aynı zamanda saça hacim ve parlaklık kazandırır.
  • Saçlarda oluşan kırıkları önler ve onarır.
  • Saç derisinde oluşan kaşıntıyı, kabuklanmayı giderir.
  • Saçlardaki elektriklenmeyi engeller ve daha kolay şekillenmesine yardımcı olur.
  • Saçlar ıslakken daha çabuk kırılır, bu yüzden eğer mutlaka nemliyken tarayacaksanız, kullanacağınız saç serumu bu kırılmayı en aza indirecektir.
  • Değişen hava koşullarından etkilenen saçların bu etkileşimini minimuma indirir.
  • Kullanılan saç serumu yağlardan oluştuğu için sanılanın aksine saça yağlı bir görünüm değil, canlılık ve parlaklık verir. Ayrıca da güzel kokan saçlara sahip olursunuz. 

SAÇA KINA YAKMAK

Saça kına yakmak, özellikle saç boyalarının pek çoğu kimyasal ürünlerden elde edildiği için saçı yıpratabiliyor. Oysaki kına turuncu ile kırmızı renkler içeren tamamen doğal bir bitkidir ve saça renk verdiği gibi güçlülük katıyor. Özellikle kınanın saça verdiği en büyük avantaj, saç köklerin besleyip baştan aşağıya doğru onarım yapmasıdır. Saçlarınız da kepeklenme, dökülme ve kırılma gibi şikâyetler çok fazla görülüyor ise saçınızı kına yapmanızı tavsiye ederiz. Aynı zamanda saç aralarınız da bulunan beyazlıklar canınız çok sıkıyor ve kimyasal boyalardan da kaçınmak istiyorsanız uygulayabileceğiniz en doğal yöntem kına yakma işlemi olacaktır.
Kına saça zarar vermediği gibi, yumuşaklık, ışıltı, hacim ve saçların her zamankinden de daha sağlıklı görünmesini sağlıyor. Kına hazırlanırken içerisine dâhil edilecek malzemeler kınanın kalitesini arttırabileceği gibi kınanın rengini de ayarlamanız için yardımcı olacaktır. Kınanın tek dezavantajı boya da bulunan renk seçeneği kadar uzun bir renk katalogu olmamasıdır. Lakin bu durum bir sorun olmasa gerek. Kınanın saçınıza koyu bir kıvamda girmesini istiyorsanız daha az bekletmeniz, daha açık bir kıvam elde etmek istiyorsanız da kınayı saçta fazla bekletmeniz yeterli olacaktır. Kına için en fazla tercih edilen renk tonları kızıl ve kahverengidir. Lakin siyah, turuncu ve kırmızının tonlarını kına da tutturmak da mümkündür. 
Saça Kına Yakmak
Saça Kına Yakmak, saçların daha sağlıklı ve gür olması için denenmesi gereken bir yöntemdir. Lakin saçlarınızdan memnun iseniz sağlığını artırmak için kına yakabilirsiniz. Sağlık için her hangi bir sakıncası olmayan kına saçın güçlenmesine, saç köklerinin sağlamlaşmasına ve saç egzaması durumuna iyi gelmektedir. Erkek, kadın fark etmeksizin saça kına uygulaması yapılabilir.  
Saça Kına Yakarken Dikkat Edilecek Unsurlar
  • Öncelikle kınayı hazırlarken dikkatli olmak gerekir. Kınanın lekesi cildin üzerinden ve bulaştığı yerden çıkması uzun bir zaman alıyor. Bunun için saça kına yakarken, yüzünüze ve kulak kenarlarınıza yağlı krem sürün. Boyun kısmınızı da kullanmadığınız veya boya yaparken tercih ettiğiniz havlu ile kapatın. Ellerinize ise mutlaka bir eldiven takın ve işlemi tüm önlemleri aldıktan sonra uygulayın.
  • Kına, toz haline getirtilip bu şekilde satılmaktadır. Toz olarak aldığınız kınayı metal olmayan bir kaseye ilave edip aynı şekilde metal olmayan bir spatula ile karıştırarak hazırlayın.
  • Kınayı hazırladıktan sonra nemli ve yaş saça uygulamayın. Saçın kesinlikle kuru olması gerekiyor. Kuru saçın dip kısımlarından uç kısımlarına doğru bir fırça yardımıyla kınayı sürün. Özellikle saçın dip kısımlarından başlamanızı tavsiye ederiz ve uç kısımlarına geldiğiniz de avucunuza kınanın tamamını alıp ovuşturarak uygulayın. 
  • Kınayı saça sürdükten sonra saçın tamamını bir streç fil ile ya da folyo ile sarıp bir kaç saat kadar bekletin. En güzel sonucu almak için kınayı saça uygulayıp bir gece kınalı halde bekletmeniz olacaktır. Sabah kalktığınız da ise saçları yıkayıp ışıl, ışıl bir renk elde edebilirsiniz. Kına saçta ne kadar uzun süre durursa o kadar iyidir.
  • Kınayı saçtan kınarken, sadece saçınızı değil duşa girmenizi öneririz. Kına saçtan boya gibi kolaylıkla çıkmayabilir. Sadece saçlarınızı denemeyi tercih ederseniz banyoda daha uzun vakit geçirmenize neden olabilir. 
  • Kınayı saçtan temizledikten sonra saçlarınızı her zaman kullandığınız şampuan ile yıkayıp ardından da saç kremi kullanabilirsiniz. 
 Saça Kına Yakmak İçin Gerekli Malzemeler
  • 1 yemek kaşığı gelincik kurusu
  • 2 tane yeşil ceviz kabuğu
  • 1 yemek kaşığı ceviz yaprağı
Yukarıda verilen malzemelerin hepsini bir pişirme kabına alın ve bir su bardağı su ile kaynatın. Beş dakika kadar kaynattığınız suyu süzüp bir kenarda bekletin.
  • 1 çay bardağı demlenmiş ve soğutulmuş siyah çay
  • 200 gr kına
  • 1/2 limon suyu
  • 1 çorba kaşığı badem yağı
  • 1 bepanthen ampul
  • 1 evigen ampul
  • 2 damla hindistan cevizi
Hazırlanışı;
Önceden kaynatılmış olan malzemelerin suyunu bir kâseye alalım ve içerisine bir çay bardağı demli çayı ilave edip karıştıralım. Akabinde başka bir kâsenin içerisine kınayı ilave edelim ve orta kısmını açalım. Kınanın ortasına sulu karışımı ilave edip kınayı güzel bir şekilde karıştıralım. Kınanın kıvamını açtıktan sonra içerisine diğer malzemeleri ilave edip tekrar karıştıralım. Saça kına yakmak için kınamız hazır hale gelmiştir. 
 Uygulama;
Hazırladığımız kınayı saça sürmeden önce yüzün saça yakın olan yerlerine yağlı krem sürelim. Kremin üzerine de peçete yapıştıralım. Boyun kısmını da bir havlu veya her hangi bir örtü ile koruduktan sonra kuru olan saçları tarakla tarayalım. Saçlar açıldıktan sonra ortadan ikiye ayıralım ve saçın dip kısımlarına bir fırça ile kınadan sürelim. Bütün saç diplerine kınayı sürdükten sonra kalan kınayı avucumuzun içerisine alıp saça, yedirerek uygulayalım. Saçın un ve dip kısımlarına kına uygulamasının ardından saçlarımızın her tarafına masaj yapar gibi parmak uçlarımız ile ovuşturalım. Akabinde bir saç kurutma makinesi ile saça sıcak hava verelim ve saçı bir tülbent ile saralım. Tülbendin üzerini de bir streç film ile sarıp bir gece bu şekilde bekleyelim. Sabah kalktıktan sonra saçları ılık su ile yıkayıp nemlendirelim.

YUMURTA MASKESİ

Yumurta maskesi, protein içeriğinin fazla olması, cilt sıkılaştırma özelliği, gözenekleri küçültme ve temizleme özelliği ile kişilere oldukça fazla yarar sağlamaktadır. Düzenli olarak bu cilt maskesini kullanmak aknelerin ve sivilcelerin giderilmesine, ciltteki fazla yağın temizlenmesine ve parlak bir cilde sahip olmanıza sebep olur. İçeriğinde B vitamini ve proteinlerin bolca olduğu yumurta akının, cildinize olan faydalarına sizde inanamayacaksınız. Doğal malzemelerle cilt güzelliğini sağlamak, sizlere daha faydalı olacaktır.
Yumurta Maskesi
Yumurta maskesi hangi amaçlarla kullanılır?
Fazla yağın temizlenmesi: Gün içerisinde ciltte biriken yağlar gözenekler içerisinde toplanır. Ciltte noktacıklar halinde yağ birikimleri oluşur. Bu maske gözeneklerin içerisindeki yağları temizleyerek, gözenekleri küçültür. Bu sayede cilt daha parlak ve canlı bir görünüme kavuşur. Böylece cildiniz korunarak, pürüzsüz hale gelir.
Cildi sıkılaştırmak için:  Cildinizde birikmiş olan ölü hücreleri temizleyerek, daha sıkı bir cilde kavuşmanızı sağlayacaktır. Maske aynı zamanda cildinizde bulunan ince kırışıklıklara da iyi gelecektir.
Akne ve sivilce oluşumlarını önlemek için: Cildi temizleme özelliği hem akne ve sivilceleri yok edecek, hem de yeniden oluşmalarına engel olacaktır.
Yumurta maskesi nasıl yapılır?
Bir yumurtayı kırarak sarısını ve beyazını ayırın. Beyazını köpürtene kadar çırpın. Daha sonra bir yere uzanarak, maskeyi yüzünüze ve boynunuza gelecek şekilde sürün. Göz çevresine sürmemeye dikkat edin. Yaklaşık olarak 15 dakika kadar yüzünüzde bekleterek, ılık suyla yıkayın. Cildinizdeki farklılığı hemen fark edeceksiniz. Bu farkı daha iyi anlamak için, haftada bir ya da iki kez uygulamalısınız. Bu maskenin içine dilerseniz, yarım limon suyu ve bir kaşık sirke ilave ederseniz daha faydalı olacaktır.  

YAĞLI SAÇLARDAN KURTULMA ÖNERİLERİ

Yağlı saçlar; saç derisi hastalığıdır, aslında yağlanma deriden kaynaklanıp saç tellerine doğru ilerlemektedir.
Saçları düz olan kişilerde daha çok görülmektedir, çünkü derideki yağ saç tellerine doğru hızla yayılmaktadır. Saçları dalgalı ya da kıvırcık olan kişilerde bu süreç daha yavaş gelişmektedir.
Yağlı Saçlardan Kurtulma Önerileri
Yağlı saçlar da şampuan seçimi çok önemlidir. Kendinize uygun şampuanı özenle seçmelisiniz. Yağlı saçlar genellikle gün aşırı yıkanmalıdır, çünkü yağlı deri ne kadar yıkanırsa yağ üretimi o kadar hızlanacaktır. Saçları yıkarken uzun saçlı olan kişiler saçlarını tepeye toplayarak değil de serbest bırakarak saç köklerine doğru parmak uçlarıyla masaj yaparak yıkaması gerekmektedir.
Yağlı saçlara sahip kişiler, saç kremleri kullanımında özen göstermeliler, çünkü kremlerin içerisinde nemlendirici vardır, buda sizin saçlarınıza uygun bir şey değildir. Zaten yağ; saç için en iyi koruyucudur. İlle de kullanmanız gerekiyorsa banyo yaptıktan sonra çok hafifçe saç uçlarına doğru sürünüz. Yağlanmanın önüne geçilemediği takdirde saç iyice zayıflar, dökülmeye başlar ve kepek oluşumu hızlanır.

UZUN SAÇLAR İÇİN BAKIM

 Saçı yıkama ve doğru kurutma: Saçınızı yıkarken çekerek ve sert bir şekilde bastırarak yıkamayınız.
Saçınıza nazikçe şampuanı sürdükten sonra hafif bir şekilde saç diplerine doğru masaj yaparak şampuanı yediriniz. Bu şekilde yıkamanız kan dolaşımını hızlandırır ve saç köklerinin beslenmesini sağlar. Yıkama işlemi bittikten sonra bakım kreminizi sürmeyi unutmayınız. Saçı kuruturken de mümkün olduğunca makineyi 30 cm uzakta tutunuz, bu sayede saçınıza yakmadan ve fazla zarar vermeden kurutmuş olursunuz.
Uzun Saçlar İçin Bakım

 Doğru taramak: Saçlarınızı koparmadan taramanın en iyi yolu uyandığınızda elinize saçlarınızı havalandırıp, çekmeden karışık olan yerleri açmaya çalışmalısınız. Saçın en hassas olduğu zaman ıslak olduğu zamandır. Islakkken saç tarandığı zaman kopma olasılığı daha yüksektir. Mümkün olduğunca saçı kuruyken tarayınız.
Saçı şekillendiren losyonlar: Saç şekillendirme de kullandığımız ve o anı kurtarmak için yaptığımız şeyler aslında saçımıza ne kadar zarar verdiğinin farkında olmadan yaptığımız şeylerdir. Kullandığınız ürünlere dikkat ediniz, saçınıza zarar vermeyecek kadar kimyasallar olmasına özen gösteriniz.

 Tatilde neler yapabiliriz: Tatilde de saçımıza ayrıca özen göstermemiz gerekiyor. Tuzlu sudan, güneşten ve klordan mümkün olduğunca bone takarak koruyabiliriz.

SAÇLARA KIŞ BAKIMI

Soğuk havalardan sadece cildiniz değil saçlarınızda etkilenebilir. Bunun için kışın saçlarına daha fazla özen göstermelisiniz.
Saçlara Kış Bakımı
Kış aylarında saçınız ıslakken dışarı çıkmamalısınız, çünkü kış aylarında kuru saçlar daha fazla kurur, yağlı saçların yağ oranları artar.
Saçlarınızı yıkarken elinize az miktarda şampuan alarak ilk etapta onu sulandırarak saçınıza yayınız. Fazla sürdüğünüz şampuan saçını daha iyi yıkamaz tam tersi güzel durulanmadığı zaman kepek oluşumunu sağlar. Saçlarınızı yıkarken deriye sert olmayacak şekilde masaj yaparak saçınızı yıkayınız. Daha sonra saç bakım kremleri veya losyonlarınızı saçınıza uygulayınız.

SAÇLARINIZIN KIRILMAMASI İÇİN

Üstten saç uçlarına doğru yumuşak kıllı tarakla tarayın.
* İpek ve saten yastık kullanın. Çünkü bu yastıklar saç düğümlenmesini ve kırılmasını azaltır.
* Saçlar ıslakken daha narin ve hassas olduğu için taramayın.
* Geniş dişli tarak kullanın.
Saçların Kırılmaması İçin Öneriler
* Saçlarınızı sık sık boyatmayınız, çünkü buda saçlarınızın yıpranmasına sebep olur.
* Kurutma makinesinin ısı ayarı yüksek olması saçların kırılmasına sebep olur.
* Saçlarınızı uçlarından en 6 ayda bir mutlaka kırıklarını aldırmalısınız ki, saçlarınız daha güzel uzasın.

CANSIZ SAÇLARDAN KURTULMANIN YOLU

Cansız Saçlar

Cansız saçlar; Cansız saçlar mat, kırılgan ve bir türlü dolgunlaşmayan saç tipidir. Cansız saçlara neden olan en önemli faktör kimyasallara maruz bırakmak ve amonyak içeren boyalar ile nüfus etmesi sonucu yanmasıdır. Saçlar bu gibi uygulamalar sonucu yıpranmış ve sağlığını kaybetmişse kolay kolay eski sağlığına kavuşması zordur. Bu gibi olasılıklarda ilk olarak saçlarda mevcut olan kırıklar alınmalı ve düzenli bir bakım uygulanmalıdır.
Cansız SaçlarCansız Saçlar İçin Zeytinyağı Maskesi
  • 3 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 3 çorba kaşığı avokado yağı
  • 2 çorba kaşığı ceviz yağı
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı bal
  • Bakım serumu
Hazırlanışı: Çukur bir kabın içine malzemelerin tamamını alarak iyice karıştırın. Ardından saçlarınızı yıkayıp kurulayarak nemini alın ve hafifçe kurutarak hazırlanan karışımı saçlarınıza uygulayın. Daha sonra yarım saat kadar karışımı saçlarınızda bekleterek yıkayın ve saçınızın son durulama suyunda bir çorba kaşığı kadar sirke kullanın. Uygulanan bu maskeyi saçlarınızda haftada bir veya iki kez kullanabilirsiniz. Bu uygulamalar sonunda saçlarınızın canlılığı ve nemi artarak parlaklık kazanacak ve uçlarındaki yıpranmış kırıkların onarımı sağlanmış olacak.
Saçlarınızı sık sık yıkamayın sıklıkla yıkanan saç kuruyup kırılarak yıpranmasına sebep olur. Ancak en az üç günde bir yıkamak yaşanılan büyük şehirlerin kirli ve tozlu havasında zorunludur. Saçlarınız kepekli ve yağlı ise bu durumda gün aşırı yıkamanız gerekir. Saçlarınızı fazla sıcak suyla değil’ de ılık suyla yıkayın. Çünkü saç üzerinde ve saç diplerinde bulunan koruyucu asit lipit tabakayı eritir.
Saçınızı kurutma esnasında kurutma makinesini çok yüksek ayarda çalıştırmayın. Yüksek ısıda, fön çekmek ve sıcak saç maşalarıyla saçı şekillendirmek oldukça zararlıdır. Saçlarınızı çok gergin ve sıkı bağlayan büyük ve ağır taç veya tokalar kullanmayın. Bunlar saçlarınızın köklerinden koparak çekilmesine neden olurlar. Saçlarınızı sabunla kesinlikle yıkamayın sabun alkali içerikli olduğu için deriyi kurutarak bakteri ve mantar üretimine sebep olur.
Saç tipinize göre yağlı, normal ve kuru içerikli şampuanlar seçin. Saçlarınızda egzama ve sedef gibi deri hastalığınız varsa veya dökülme sorunu yaşıyorsanız saç tipinize göre uygulanacak bu şampuanlar fayda sağlayacaktır.
Ayrıca yine yukarıda belirttiğimiz şekilde Saçınızda olan sedef, egzama gibi var olan deri rahatsızlıklarında veya dökülme sorunlarında dermotolokların uygun gördüğü katran ve kükürt içerikli bakterilere ve mantarlara karşı koruyucu içeriği olan şampuanları tercih edin.
Saçlarınız için şampuan ve krem İkilisini bir arada kullanmayın. Bu şampuanların kullanımları esnasında saç kremi gerektiği kadar saçta kalmadığı için nemlendirme görevini gerektiği kadar yapamaz.
Saçlarınızda yoğun bir şekilde dökülmeler mevcutsa dermotolokların önerdiği çinko, biotin, metionin, selenyum, E,B,D vitaminleri içerikli destekleyici ilaçlar kullanın. Saçlarınızın çok kuru ise bu saç tipine uygun olan maskeleri ayda üç defa kullanın.
Cansız Saçlara Bakım Maskesi
  • ½ su bardağı saf zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
Hazırlanışı: Yarım su bardağı hakiki zeytinyağına yarım limon suyunu ekleyerek karıştırın ve hazırlanan bu maskeyi saçlarınıza dipten uçlarına kadar uygulayarak 30 dakika kadar bekleterek ılık suyla bir kez şampuanlayarak yıkayın.

SAÇ BAKIMINDA YANLIŞ YAPILANLAR

1: ŞAMPUAN KULLANIMI: Saçlarınızı yıkarken sert bir şekilde bastırarak değil de hafif bir şekilde masaj yaparak yıkayınız.
Ayrıca şampuan ve kremleri ayrı ayrı kullanınız. Bu ikisi bir arada olan kremli şampuanlar saçlarınıza zamanla zarar vermektedir.
2: SU: Saçlarını düzenli bir şekilde yıkamak ne kadar önemliyse aşırı derece de yıkamakta saçın hücresel tel yapısını olumsuz etkilemektedir. Saçlarınızı her gün yıkadığınız takdirde parlaklığını kaybedersiniz ve dökülmesini sebep olur.
Saç Bakımında Yanlış Yapılanlar
3: KURULAMA: Saçlarınızı kuruturken veya havlu ile kuruturken saçlarınızı asılarak çekmeyiniz. Bu şekilde kurulamanızda saç telleriniz birbirine sürterek zayıflamasına ve kopmalar meydana gelir.
4: SAÇ BOYAMA: Saçımızı boyamak ne kadar bizlere iyi gelse de saç köklerine o kadar da zararı vardır. Boyanın içerisindeki kimyasal boyama ürünleri saç tellerinin yapısını bozar. Şampuan alımlarında renk açıcı ve renklendirici içeren boyalardan uzak durmak gerekiyor.
5: SAÇLARI TEPEDEN TOPLAMAK: Saçlarımızı tepeden topladığımız zaman aşırı derecede sıkmamak gerekir. Bu saçın en büyük düşmanıdır. Saçları çekerek sıkı bir şekilde topladığımız zaman gün geçtikçe iz oluşmaya başlar. Sıkı bir şekilde toplamanın diğer bir olumsuz tarafı parlak görünümü zamanla kaybolur.
6: GÜNEŞ IŞINLARI: Güneş cildimizde olumsuz etkileri olduğu gibi saçımızda da olumsuz etkileri vardır. Uzun süre güneş ışınlarına maruz kaldığı zaman hem parlaklığı gider hem de saç derisi zarar görür. Bu yüzden aşırı sıcaklarda saçımızı da korumaya almamız gerekiyor.
7: JÖLE VEYA BENZERİ ÜRÜNLER: Saçlarımıza gün içerinde koruyucu maddeler sürdüğümüzde aslında saça ne kadar çok zarar verdiğinin farkında olmadan kullanırız. Özellikle gün sonunda saçlarınızı yıkamadan yatmayınız. Günlerce kalan spreyler saçlarınızın dökülmesine ve uçlarının kırılmasına sebep olur.

SAÇINIZDAKİ BEYAZLAMAYI GECİKTİRMEK İÇİN

1 : Saçlarınızın parlamasını istiyorsanız sirkeli su ile yıkayın.
Beyazlamayı geciktirmek ve güçlendirmek için,
1 : Bir avuç sarmaşık yapraklarını 1 litre suda 10 dk kaynatın.
2: Kaynattığınız suyu saçınıza güzelce yediriniz ve yarım saat bekleyin.
3 : Saçlarınızı şampuanla yıkadıktan sonra bol su ile durulayın.
Saçlardaki Beyazlamayı Geçiktirici
Eğer saçlarınıza röfleli bir görüntü kazandırmak istiyorsanız,
1 : Sarmaşık yapraklarını kaynattığınız suya 1 demet de maydanoz atarak kaynatın
2: Saçınızı bu su ile durulayın ve farkı sizlerde göreceksiniz.

KURU VE YIPRANMIŞ SAÇLAR İÇİN

Yağ Friksiyonu 25 ml badem yağı (veya kabak çekirdeği yağı) ve 25 ml zeytinyağı karıştırılır
Saçlara ovalayarak uygulanır. Daha sonra saçlar bir havlu ile örtülerek, birkaç saat veya gece boyunca bekletilir.
Kuru ve Hasar Görmüş Saçlar
Yağ Friksiyonu (Boya, perma vb. sırasında yapısal zarar görmüş saçlar için)
40 ml tatlı badem yağı
20 ml hintyağı karıştırılarak saçlara ve özelikle de saç uçlarına iyice yedirilir. Bir saat süreyle bekletilir

YAĞLI SAÇLAR İÇİN

Limon Şampuanı
* 5 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış ısırgan otu yaprağı
* Yarım litre soğuk suya eklenip, kaynama derecesine kadar ısıtılır, 15 dk. demlendikten sonra süzülür.
Yağ Saçlar İçin
* Bu arada, bir limonun suyu sıkılır. Ayrıca 2 yumurta sarısı çalkalanır.
* Limon suyu, yumurta sarısı, 5 damla limon yağı ve bir tatlı kaşığı hazır bitkisel şampuan, ısırgan otu çayına eklenerek karıştırılır.
* Saçlar bu şampuanla yıkanır ve iyice durulanır.

TÜM SAÇ TİPLERİ İÇİN

Lavanta Şampuanı 
* 100 ml hazır bitkisel şampuana 4 damla lavanta,
* 4 damla okaliptüs yağı eklenir ve çok iyi karıştırılıp,
Tüm Saç Tipleri İçin
* Saçlarınıza uygulayınız,
* Bu karışım saçlara canlılık verir.

GÜÇLÜ SAÇLARA ÖNERİLER

Gerekli Malzemeler

Bir yumurta sarısı
Dört damla limon suyu,
İki tatlı kaşığı lanolin
İki fincan zeytinyağı
5 gram ısırgan otu
Bir kaşık papatya.
Bir kapta toplanır ve iyice karıştırılır.
Az su eklenir.
Sonra bu bekletilen karışım saça masaj yapılarak sürülür.
20 dakika sonra ılık su ile yıkanır.
Güçlü Saçlara ÖnerilerSaçları Gürleştirmek İçin
- Bir tutam hardal,
- Pazı bir kapta iyice ezilir üzerine su eklenir ve saça sürünüz.
- 10 gram mersin yaprağı suda demlenir ve saça masaj yapılarak sürünüz.

GÜÇLÜ SAÇLARA NASIL SAHİP OLABİLİRİZ?

Elma sirkesi saçlarınızın daha parlak ve bakımlı görünmesini sağlayacaktır. Bu tarifi haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.

Güçlü SaçlarSaçlarınızı hafif bir şekilde ıslatıyorsunuz, elma sirkesini saç köklerine ve uçlarına fazlasıyla sürüp yedirin. Saçınızı sıcak bir havlu ile sarıp 1 saat bekleyiniz. Sonunda şampuanla yıkayınız. Saçlarınızın ilk uygulamadan sonra bile ne kadar parlak göründüğünü sizlerde farkına varacaksınız.

ELMA SİRKESİ MUCİZESİ

 Saçlarımızın bakımında elma sirkesi önemli bir yere sahiptir. Elma sirkesi hem vücuda hem de saç köklerine çok iyi gelmektedir. Boya ve şampuandan kaynaklanan kaşıntı, kızarma veya kepek sorunu yaşayanlar bunu mutlaka denemeliler.

Elma Sirkesi BakımıMALZEMELER
1 su bardağı elma sirkesi
2 yemek kaşığı mısır nişastası
HAZIRLANIŞI
Malzemeleri birbirine katarak kasede karıştırın.
Sorunlu bölgeye masaj yaparak uygulayınız
10 dk bekleyin.
Şampuanınızla yıkayıp durulayın. Kaşıntı sorunu bitene kadar da uygulayabilirsiniz.

DOLGUN SAÇ İSTEYENLER İÇİN

  TAVSİYELER

* 2 adet yumurta
* 1 bardak ılık su
Dolgun Saç İsteyenlerHAZIRLANIŞI
* Ilık suyun içine yumurtaları koyduktan sonra iyice çırpın.
* Karışımı ıslak saçlara masaj yaparak yediriniz.
* Bu karışımı saçınızda 15 dk bekletin.
* Daha sonra saçlarınızı durulayın ve ondan sonra şampuanlayınız.

SAÇ BAKIMI NEDİR?

Saç Bakımı

Saç, insanda, baş üzerinde bulunan kıl kümesine verilen genel isim Saç diğer kıl kümelerine göre daha hızlı uzar. saçın, büyüme hızı ortalama günde 0,3 mm ile 0,4 mm'dir. Her saç kılının büyüme ve duraklama devreleri birbirinden bağımsız olduğu için bir kıl büyürken diğer kıl dökülebilir. Yeni doğan bebeklerde bütün kıllar aynı devrede bulunur. Bu sebeple 2-3 haftalık bebeklerde aniden Saç Dökülmesi görülür. 6 aydan sonra Saçlar yetişkinlerin saç düzenine uyar
Yaş, ırk, cinsiyet ve hormonların durumuna göre değişik saç şekilleri meydana gelir. Örneğin Afrika'lı birinin saçları yaklaşık 3 kat dokudan meydana gelirken ve kıvrılmaya meyilliyken bu oran uzakdoğulularda 11 kata kadar çıkar ve Saçlar, düz olma eğilimi gösterirler. Bunun nedeni saçların, doğa koşulları nedeniyle adaptasyona uğramasıdır.
Kas kök kılıfı 5.Sebaköz bezFolikül, saçın içinde büyüdüğü yapıdır. Saçın, içinde bulunduğu gözenekli yapı yağ üreterek deriyi ve saçı yağlandırır. Gözenekli yapının dışında görülen kısımlarda özel kaslar yer alır.
Saç renkleri Saça rengini veren pigmentler sarı, kırmızı ve mavi renklidir. sarı pigmentler en küçük, maviler en büyük hacme sahiptirler. Mavi pigmentler en dışta, kırmızı ortada ve Sarı en içte yer alır. Bu nedenle kimyasal yollarla saç rengi açılırken saç önce mavi rengini yitirerek kızıllaşır, son olarak da sarı hale gelir. işleme devam edilirse beyaz veya beyaza çok yakın bir ton elde edilebilir.
Saç BakımıVücutta pigmentlerin yokluğu, albino denilen durumun ortaya çıkmasına neden olur. Albino canlılarda, genellikle tüm kıllar renksizdir.
Saç ağarması, saça renk veren pigment boya maddesinin zamanla azalmasından ileri gelir. saçların birden beyazlaşması renk değişiminden olmayıp, siyah kılların dökülmesi ve daha dayanıklı beyaz saçların, kalmasından ileri gelir.
Saç renkleri tanımlanırken, mavi ağırlıklı renkler kül veya soğuk tonlar, kızıl ağırlıklı renkler altın veya sıcak tonlar olarak adlandırılır. Saç rengi tanımlanırken harf ve rakamlardan oluşmuş kodlar kullanılır. Numara küçüldükçe renk koyulaşır. Genellikle 1 numara siyah, 10 numara açık sarı saçları tanımlamak için kullanılır. Harfler ise genellikle rengin türünü sıcak, soğuk, leylak vs. belirtmek için kullanılır.
Saç hastalıkları Saçkıran Saçların dökülmesine, doğrudan saçlarla ilgili mikrobik hastalıklar sebep olabildiği gibi vitaminsizlik, açlık, şeker hastalığı, akut, hormon bozukluğu gibi, bünyedeki herhangi bir rahatsızlık da sebep olabilir. kellik, saçkıran, kepek, dazlaklık belli başlı saç hastalıklarıdır.
Vücutta doğuştan pigment bulunmayan akşın kişilerin saçları ve vücutlarındaki bütün kıllar beyaz renktedir Saç dökülmesi insan saçıSaç bir çok neden bağlı olarak dökülür. Dökülmenin nedeni tespit edilmeden doğru bir tedavi yaklaşımı sağlanamaz. Bu nedenle dökülmenin hangi nedenle olduğununu bilmek önemlidir.
Saç dökülmesi hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilir. Erkeklerde daha sık olarak görülen Saç Dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin %25'ini, 40 yaşına kadar %40'ını, 50 yaşına kadar %50'sini etkiler.
erkek tipi saç dökülmesi, alnın iki yanında ve tepede olabileceği gibi tamamen bütün başı da kapsayabilir. Kadınlarda ise dökülme daha çok, saçların seyrekleşmesi şeklinde kendini gösterir.
Bir tedaviye geçilmeden önce, saç dökülmesinin tipinin bir uzman hekim tarafından incelenmesi gerekmektedir. Birçok hastalık, hormonal ve metobolik düzensizlikler ve besinsel etkiler Saç Dökülmesini tetikleyebilir. Bu gibi sebepler ortadan kaldırılmadan tedavi hiçbir zaman tam olarak gerçekleşmez.
Olağan saç dökülmesi Ömrünü tamamlamış saç kendiliğinden veya dış etkilerle tarama, şampuanla yıkama, fırçalama, saça şekil verme çalışmaları dökülür. Bunun yerine yeni saç çıkar. Günde ortalama 100 adet saç dökülür. Yeni Doğan bebekte ve hamilelikte görülen saç dökülmeleri kısmen olağan saç dökülmesi sayılabilir.
stres nedenli saç dökülmesi deri hastalıkları ile stres ve ruhsal olaylar arasındaki ilişki öteden beri bilinir. Kişi psikolojik sıkıntılarını kişisel ya da ailsel sorunlarını bir dermatolojik problem halinde yansıtabilmektedir. Ayrıca kendiliğinden oluşmuş bir deri problemi saç dökülmesi kişide vücut imajını zedeleyecek bireysel, psikolojik bozukluklara ve hatta psikososyal olumsuzluklara yol açabilmektedir. Kısaca, saç dökülmesi ve stres arasında iki çeşit ilişki söz konusudur
Birinci ilişki nörotik bir ruhsal yapının desteklediği görünürde organik bir neden olmaksızın, stresin körüklediği saç dökülmeleri oluşabilir.
ikinci ilişki ise saç dökülmesi sonucu oluşan görünüme karşı kişinin geliştirdiği psikolojik reaksiyonlardır kellik Kelleşen bir adamKellik ırsi bir neden olup, yeniden çıkmayacak şekilde saçları döker. kemoterapi görmek veya diğer bazı kanser ilaçlarını kullanmak da yeniden çıkmak üzere saçların dökülmesine sebep olabilir.
Andro genetik alopesinin ilk tıbbi tanımlamasını M.Ö. 4.yy'da Aristo'nun yaptığı söylenir. Filozof kellik ile cinsellik arasındaki ilişkiyi tarif etmiştir. Kellik konusundaki araştırmalar Osmanlılar zamanında da ve Mısır'da da görülmüştür. yıllar sonra bazı araştırmalar yine bu yönde çalışmışlar, kısırlaştırılan erkeklerin kelleşmediklerini tespit etmişler ve Abdülhamit'in döneminde araştırmalar yapmışlardır.
Kelleşme ile erkeklik hormonu androgen arasında ilişki sözkonusudur. Bir androgen hormonu olan testosteron, Alfa-5 redüktaz isimli enzim tarafından dihidrotestosterona DHT dönüştürülür. DHT de saç kökleri üzerindeki reseptörlere baglanarak etkisini gösterir.
Son yıllarda halk arasında saç ekimi olarak bilinen saç nakli tekniğinde yaşanan gelişmeler kelliği gidermede en önemli metod olarak ortaya çıkmıştır

DOLGUN VE CANLI SAÇLAR İÇİN

1. Tarifi

1: Ebegümeci taç yapraklarını öğütün.
2: İki yumurtanın beyazını ekleyin
3: Karıştırıp saçınıza uygulayın,daha sonra yarım saat kadar saçınızda bırakın.
4 : Şampuanlayın ve sonucu hep beraber göreceğiz.
Dolgun Ve Canlı Saçlar2.TARİF
1: Saça ve saç derisine yoğurt sürünüz.
2: Yarım saat sonra yıkayın.
3.TARİF
1: Briyantinle biraz mayonezi karıştırın.
2: Bununla saç derinize masaj yapın ve yarım saat kadar saçınızda bekletin.
3: Yumuşak bir şampuanla saçlarınızı yıkayın.

KURU SAÇLAR İÇİN

 YAĞ ŞAMPUANI

* 2 yemek kaşığı susam yağı,
* Bademyağı veya ayçiçeği yağı ve 3–4 yemek kaşığı dolusu nohut unu hazırlanır.
Kuru Saçlara Tavsiyeler* Saçlar yıkanmadan önce, seçilen yağ ile masaj yapılır.
* Sonra, artan yağ ile nohut unu karıştırılıp, belki biraz da sıcak su eklenerek, akışkan bir lapa haline getirilir.
*Bu lapa ile saçlar şampuanlanır ve iyice durulanır

GÜR SAÇLAR İÇİN

Daha Güçlü Saçlar için Bakım Kürü

2 adet yumurta
1 bardak ılık su
Gür Saç İsteyenlerHazırlanışı
Yumurtaları ılık su ile iyice karıştırınız.
Karışımı ıslak saçlara masaj yaparak uygulayın.
Karışımın, saç derisine nüfuz etmesi için 15 dakika bekleyin.
Şampuanlama işlemine geçmeden önce saçlarınızı ılık suyla yıkayınız.

23 Aralık 2014 Salı

ELEKTRİKLENEN SAÇLAR İÇİN DOĞAL KÜR




Elektriklenen saçlar için 
Malzemeler: Bal
Yapılışı:
Bir çorbakaşığı balı bir litre suyla karıştırıp, bunu şampuandan sonra durulama suyunda kullanın. Saçınızı her yıkadığınızda kullanın.

Gören göze güzel, çirkin hepsi bir; Aşıklara cennet, cehennem hepsi bir; Ermiş ha çul giymiş, ha atlas; Yün yastık, taş yastık, seven başa hepsi bir...
Saç bakım maskeleri, saç tellerini onarır ve saçların derinlemesine bakımını sağlar. Maskenizi saç yapınıza uygun olarak seçin. Etkili bakım için haftada bir kez uygulayın. Boya, perma, güneş gibi saçları yıpratan durumlarda ise haftada 2 veya 3 kez şok bir kür uygulayın. Böylelikle saçlarınız eski canlılığına daha çabuk kavuşur. Fındık büyüklüğünde bir parça maskeyi temiz saça uygulayın. Maskenin saça daha iyi ve hızlı nüfuz etmesi için saçınızı sıcak bir havlu ile sarın. Maskede önerilen süre kadar bekledikten sonra bol suyla durulayın. Durulamanın sonunda diplerden uçlara soğuk su tutun. Bu durulama suyunu şampuandan sonra saç besleyicisi yerine kullanabilirsiniz. Aynı zamanda saçınızı şekillendirici ürünlerden güzel bir şekilde arındırmaktadır. Sirekli durulama suyu aynı zamanda saçınızın parıl parıl parlamasını sağlayacaktır. Biberiye ise saç derisinde kan dolaşımını düzenler ve saçın daha hızlı uzamasını sağlar. Kuru ve incelmiş saçlar için özellikle önerilir.

İki dal biberiyeyi bir kavanoza koyun. Kavanozu elma sirkesi ile doldurun ve bir hafta boyunca karanlık bir odada saklayın. Günde bir kere kavanozunuzu sallayın ve biberiyenin iyice dağılmasını sağlayın. Bir hafta sonra suyu süzün.
1/3 fincan solüsyonu 3 fincan su ile seyreltin. Şampuanlanmış ıslak saçınıza ve saç derinize uygulayın. Saçınızı durulayın.

PARLAK SAÇLARA KAVUŞMAK ÇOK BASİT

Derinlemesine temizlik ve parlak görünüm için 



Malzemeler: 

1 fincan taze sıkılmış limon suyu veya sirke
Yapılışı:
Saçlarınızı şampuanladıktan sonra bir fincan limon suyu ya da sirkeyi saçlarınıza döküp, masaj yaparak iyice yedirin. Ardından saçlarınızı durulayın. Saç kremi sürün ve yıkayın. Bu, saçlarınızdaki tüm kiri alır ve saçlarınıza nefis bir parlaklık verir. Bu yöntemi 2 haftadan önce tekrarlamayın. 

SAÇ DERİSİNDE KURULUK VE KAŞINTI TEDAVİSİ

SAÇ DERİNİZ KURUYOR MU?

Bitkisel Saç Bakımı


Saç deriniz kuruyor ve kaşınıyor ise, başınızı elma sirkesiyle yıkayın. Elma sirkesi kaşıntınızın kesilmesine yardımcı olacak, kuruluğu da giderecektir. Saçınız sürekli karışıyor ve zor mu taranıyor? Herhangi bir saç kreminden çok az bir miktarı (birkaç damla) spreyli bir şişeye koyun. Su ekleyin ve iyice çalkalayarak kullanın.Kepekten korunmak için bal kullanın! Çeyrek bardak sıcak suda 1 kaşık balı eritin. Parmaklarınızla saç diplerinize masaj yaparak bu karışımı iyice yedirin. Daha sonra saçınızı yıkayıp durulayın. Farkı farkedeceksiniz

12 Aralık 2014 Cuma

**SAÇ DÖKÜLMESİNİN 20 NEDENİ**




1-Fiziksel stres: Her türlü fiziksel travma, ameliyat, zor bir hastalık, hatta grip bile geçici saç dökülmesine neden olabilir. Dökülme, genellikle travmanın 3-6 ay sonrasında fark edilir hale gelir.
2-Hamilelik: Hamilelikte saç dökülmesine neden olabilen, bir çeşit fiziksel strestir. Hamileliğe bağlı saç dökülmesi, hamilelik sırasında görülmesinden ziyade bebek doğduktan sonra daha sık görülür.
3-Aşırı A vitamini: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, A vitamini içeren takviye ve ilaçlardaki aşırılık, saç dökülmesini tetikleyebilir.
4-Protein eksikliği: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, diyet sırasında yeteri kadar protein alınmadığında, vücut bu eksikliği gidermek için saçın büyümesini durduruyor olabilir.
5-Erkek tipi kellik: Çoğu erkek tipi kellik olmak üzere, 60 yaşla beraber yaklaşık 3 erkekten 2’si saç dökülmesi yaşar. Bu tip saç dökülmesi, genler ve erkek seks hormonları karışımına bağlı gerçekleşir.
6-Kalıtım: Androjenik veya androgenetik alopesi olarak adlandırılan kadın tipi saç dökülmesi, temelde erkek tipi kelliğin kadın versiyonudur. Ailedeki kadınlarda belli yaşlarda dökülme görülüyorsa, kişinin de buna yatkınlığı olabilir.
7-Dişi hormonları: Hamilelik gibi, hormonlar da saç dökülmesine neden olabilir, hormonal denegedeki değişiklik ve menopoz da aynı etkiyi yaratabilir.
8-Duygusal stres: Duygusal stresin saç dökülmesine neden olması, fiziksel stresten daha az rastlanır bir durumdur ancak boşanma ya da sevilen birini kaybetme gibi olaylar sonrasında görülebilir.
9-Anemi: 20 – 49 yaş aralığında neredeyse 10 kadından 1’ide demir eksikliği nedeniyle ( aneminin en sık görülen nedeni) anemi görülmektedir. Anemi nedeniyle yaşanan saç dökülmesi, basit bir demir takviyesiyle düzelebilir.
10-Hipotiroidizm: Boyunda yer alan tiroid bezi, metabolizmanın yanı sıra büyüme ve gelişme için kritik olan hormonları üretir. Bu bez yeterli çalışmayıp yeterli hormon pompalanmadığında, saç dökülmesine bir etkisi olabilir.
11-B vitamini eksikliği: B vitamini seviyesinin düşük olması da saç dökülmesinin nedenlerindendir. Anemideki gibi basit bir takviye, sorunu çözmeye yardım edecektir.
12-Otoimmüne bağlı saç dökülmeleri: Bu durum temelde, aşırı aktif bağışıklık sisteminin bir sonucudur. Vücutta yaşanan bir karmaşa sonucu, immün sistem saçları yabancı olarak algılayıp yanlışlıkla hedef alır.
13-Lupus: Başka bir otoimmün hastalık olan Lupus da saç dökülmesine neden olabilir.
14-Kilo kaybı: Bir çeşit fiziksel travma olan ani kilo kaybı, saç dökülmesi ya da saç incelmesiyle sonuçlanabilir. Saç dökülmesi, belirgin kilo kaybının yanı sıra bulumia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi de olabilir.
15-Kemoterapi: Kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, saç dökülmesine neden olabilir. Kemoterapi, hızla bölünen kanser hücreleriyle beraber, hızla bölünen saç hücrelerini de yok eder. Kemoterapi durduktan sonra saçlar da tekrar büyür.
16-Polikistik over sendromu (PKOS): Erkek ve dişi seks hormonlarındaki başka bir dengesizliktir. Androjenin fazla olması yumurtalık kistine, kilo almaya, aşırı diyabet riskine, menstrual periyodda değişikliğe, kısırlığa ve saç incelmesine neden olabilir.
17-Antidepresanlar, kan sulandırıcılar vb.: Bazı ilaç sınıfları, saç dökülmesini ilerletebilir. Bunlar arasında en yaygın olanlar, bazı kan sulandırıcı ve beta-bloker olarak bilinen tansiyon ilaçlarıdır.
18-Aşırı şekillendirme: Yıllar boyunca yapılan kuvvetli şekillendirme ve saç tedavileri saçın dökülmesine neden olabilir. Örnek olarak; sıkı örgüler, saç örgüleri, saçı düzleştirmek için kullanılan kimyasal gevşeticiler verilebilir.
19-Yaşlanma: 50’li ve 60’lı yaşlara giren kadınlarda saç dökülmesi ve incelmesi sık görülmekle beraber nedeni henüz bilinmemektedir.
20-Anabolik steroid: Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, anabolik steroid alanlar da saçlarını kaybetme tehlikesine sahipler. Anabolik steroidler, vücut üzerinde polikistik yumurtalık hastalığı (PKOS) ile aynı etkiye sahiptir.

KADINLARDA GÖRÜLEN SAÇ DÖKÜLMESİNİN SEBEPLERİ NELERDİR?


kadınlarda saç dökülmesi
Cansız saçlar, saç tellerinin incelmesi ve saç dökülmesi her üç kadından birinin hayat boyunca muzdarip olduğu temel bir sorundur. Kadınların saç dökülme problemlerinin önemli bir kısmını genetik tip saç dökülmesi oluşturur.
 
Kadın tipi saç dökülmesi olanların %20'sinde aile öyküsü vardır. Kadınlarda genetik nedenler dışında saç dökülmesine neden olan faktörleri şu şekilde sıralayabiliriz:
 
Hormon dengesizlikleri
Kadınlarda görülen saç zayıflama ve dökülmesinin önemli bir nedeni de hormon dengesizlikleri ve hormon tedavileridir. Kullanılan doğum kontrol haplarının sıklıkla saç dökülmesine yol açtığı gözlenir.

Doğum sonrası süreç
Gebe kadınlarda saçların büyük bir kısmının büyüme halinde olduğunu ifade eden uzmanlar, doğum sonrasında saçların, saç büyüme döngüsünün dinlenme fazına geçtiklerini, 2-3 ay içerisinde aşırı miktarda döküldüklerini, bu sürecin 1-6 ay kadar sürebildiğini ve çoğunlukla yeniden büyüyerek eski miktarlarına ulaştıklarını belirtiyor.
 
Yüksek ateş ve ağır enfeksiyonlar
Hastalıkların, saçların dinlenme evresine girmesine neden olabildiğini belirten uzmanlar, yüksek ateş ve ağır bir hastalıktan 4 hafta ila 3 ay sonra yoğun bir saç kaybı gelişebileceğini, ancak zamanla saçların eski halini alacağını bildiriyor.
 
Tiroid hastalığı
Tıpta hiper ve hipotiroidi olarak geçen tiroid bezinin çok fazla ya da gereğinden az çalışmasıyla ilgili yaşanan hormon bozukluğu tedavisi sırasında da saç dökülmesi görülür.
 
Demir Eksikliği
Demir eksikliği anemisi, ağır adet kanamalarından veya demir zengini besinlerin çok fazla tüketilmemesinden kaynaklanabilir ve saç dökülmesine yol açabilir.
 
kadın tipi saç dökülmesiDengesiz beslenme ve stres
Bilinçsiz yapılan diyetlerde ve tek yönlü beslenmelerde saç, yaşam döngüsünde gerekli olan vitamin, mineral ve yapısındaki keratinin yapıtaşı olan proteini yeterli düzeyde alamaz. Bunun sonucunda saçta zayıflama ve dökülme problemi yaşanır. Bunun dışında, vücut için stres kaynağı olan her etken, olumsuz etkisini saçlarda da gösterecektir.
 
Bazı hastalık tedavileri
Bazı Kanser tedavilerinin saç hücrelerinin bölünmesini durdurabildiğini belirten uzmanlar, hastaların saçlarının %90'ını kaybedebileceklerini, ancak terapi sona erdikten sonra saçların tekrar büyüme göstereceklerini ve eski hallerine döneceklerini bildiriyor. Bu nedenle kanser tedavisi görenlerin saç kaybı nedeniyle strese girmemesi ve gerekli zamanın geçmesini beklemesi önerilmektedir.
 
Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar
Büyük cerrahi operasyon geçiren hastalarda 1-3 ay içinde aşırı bir saç dökülmesi görülebilmektedir. Bu durumun birkaç ay içinde geçebilir. Ancak ağır kronik hastalığı olan kişilerde saç kaybı ömür boyu devam bir süreç olarak gerçekleşebilir.
 
Saç koparma hastalığı (Trikotilomani)
Çocuklar ve bazen erişkinler, saç, kaş veya kirpiklerini koparıncaya kadar çekebiliyor ve bunu bir alışkanlık haline getiriyor. Uzmanlar, böyle durumlarda psikolojik yardım alınmasını öneriyor.
 
Alopesi areata (Saç Kıran)
Bu tip saç kayıplarında düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı alanlar oluşur. Nadiren tüm saç ve vücut kıllarında kayıp oluşabiliyor. Her yaşta görülebilen bu tip saç dökülmesini yapan neden bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyüyor.